[‘ljɛviti] – vingær på italiensk.

Om Lieviti

Kærlighed til vin og naturen

Lieviti [‘ljɛviti] importerer og sælger naturvin, eddike, balsamico og olivenolie fra Italien. Vinene og de øvrige produkter importeres direkte fra små vinmagere, som alle har respekt for naturen og forstår at formidle udtrykket af druerne, naturen og det lokale terroir i deres produkter.

Vores produkter er alle produceret efter økologiske eller biodynamiske principper og derfor uden pesticider, herbicider, kunstgødning og uden tilsætning af additiver i vinkælderen, undtaget minimalt tilsat svovl (nogen helt uden). Alle vinene er produceret på håndhøstede druer, med spontangæring og uden filtrering eller klaring. Lieviti betyder vingær på italiensk.

Vi arbejder altid med miljø og bæredygtighed som drivkraft. Vores er tryksager produceret af genbrugspapir, emballage af genanvendte papirfibre og FSC-certificeret papir.

Når du besøger os i vingaragen, har vi altid vin og balsamico etc. til smagning (minimum 40 vine), så kig forbi efter aftale – vi er altid glade for at se dig!

Naturlig vin – smag og metode i symbiose

For os er naturvin ikke en bestemt smag, men en produktionsmetode og en filosofi, der handler om renhed. Vinene laves i pagt med naturen og med en tro på, at når vi passer på naturen, får vi rene produkter, hvor naturens sjæl skinner igennem. Naturvine kan smage lige så forskelligt som konventionelle vine, og vi bestræber os på at finde vine, som vi mener er saftige, stringente og rene i smagen. For det er den vin, vi selv bedst kan lide at drikke. Vi har også funky vine i vores sortiment, men højest taler renheden. For os er naturvinen et billede på, hvad man kan opnå med naturens ressourcer – og hver vin har en historie at fortælle.

Vores producenter har alle en kærlighed til vinen, naturen og dens historie. Det er vigtigt for os at have et personligt forhold til vores producenter og søger at møde dem flere gange i Italien og i Danmark.

Vi vil meget gerne formidle vinmagerenes fortælling og deres passion, og det føler vi, at vi gør bedst ved at have et udvalg af vine, vi selv gerne vil drikke – det er nemmest at formidle når man selv brænder for vinene og elsker at drikke dem. Vi kan fornemme vinens originalitet – og det er sjælen i naturlig vin. At den er sin egen – ikke flasket op med al mulig intervention, der påvirker smag og oplevelse. Vin i sin reneste form har netop den enestående karaktertræk at afspejle dens oprindelse; druer, marker, undergrund og vejret. Og netop heri ligger vinens sande natur.

Du kan læse mere om forskellen på produktionsmetoder i vin nederest på denne side.

Hvem er vi?

Lieviti har eksisteret siden efteråret 2019 og er ejet af ægteparret Mads og Eva. Vi elsker naturlig vin, hvor man kan smage kærligheden til terroir, kælder, druer og menneskene bag.

Her kan du drikke vores vine

Restauranter / vinbarer / vinbutikker i København:
Restaurant Selma
Kihoskh Bar
Sanchez
Restaurant Bæst
Mirabelle Spisería
Fabro Pasta
Bar La Una 
Bevi Bevi
Mangia
Holly
Promenaden 1932
Din Nye Ven
BUDŌ Vin Naturel
Enogtredivehundrede
Casamadre Restaurant
Lĭquo
Juli Pizzeria
Restaurant 20a
Volatil Vin
Steffi Graf
Aurens Deli
Pio Vin & Bar
Villette
Paesàno
La Buca Degli Artisti
Restaurant Ark
Beyla
Bællevin
Venbar CPH
Bette Carlsbergbyen
Vinløse

Restauranter / vinbarer / vinbutikker i provinsen:
Restaurant Tri i Agger, Thy
Restaurant MOTA og ERBA i Annebergparken, Nykøbing Sjælland
Restaurant Mumm i Roskilde
Restaurant Vigen i Roskilde
Takitos i Roskilde
Birks i Brede
Hornbæk Naturvin i Hornbæk
Det Lille Vinsalg i Odense detlillevinsalg.dk
Restaurant Aro i Odense
Birkemosegård i Sjællands Odde
Kiosken på Odden i Sjællands Odde
Vin på Spidsen i Sjællands Odde
Venlig Vin
Sax Gastro

Lievitis vinguide

Konventionel vin
Vin produceret med syntetiske herbicider og pesticider. Til fermentering bruges kommercielt fremstillet gær, som har indvirkning på produktion og på vinens smag. Der bruges gærstrenge, som fremkalder bestemte smagsprofiler. Man må også gerne bruge tilsætningsstoffer, som påvirker smagen eller farven på vinen, og som kan bruges til at korrigere for fejl i vinene. Disse vine må indeholde op til 150-200 mg tilsat svovl pr. liter.

Økologisk vin
Vin af druer, der er dyrket uden brug af syntetisk fremstillede pesticider og herbicider. Vinmagerne bruger vildgær eller gær, der er certificeret økologisk, og certificerede økologiske tilsætningsstoffer i vinificeringen. EU-certificerede økologiske vine må have op til 100-150 mg tilsat svovl pr. liter.

Biodynamisk vin
Vin produceret af druer fra marker, der er dyrket efter biodynamiske principper. Principperne baseres på bl.a. månekalenderen og homøopatiske dyrkningsmetoder, som følger Rudolf Steiner-metoden. Biodynamikken samler en fælles opfattelse af det, der dyrkes (planter, bakterier, insekter og dyrene omkring) og den dynamiske kraft, der står for de levende, formende kræfter i naturen. Biodynamiske produkter kan certificeres af Demeter. Vinen fremstilles med vildgær og uden kemisk indgriben. Demeter-certificerede vine må have op til 70-90 mg tilsat svovl pr. liter.

Naturvin
Vin lavet af økologiske/biodynamisk dyrkede druer. Druerne høstes udelukkende ved håndkraft. Til fermentering bruges vildgær eller spontanfermentering. Der er ingen kemisk indgriben. Der findes ikke en kontrollerende standard. Vinene filtreres ikke og klares ikke. Der tilsættes udelukkende en minimal mængde svovl for at stabilisere vinens gæringsproces ved flaskning. Der tilsættes typisk under 40 mg/l for hvidvine og endnu lavere for de røde. Der findes et naturligt indhold af svovl i vin, så når en vinmager ikke tilsætter svovl, vil svovlniveauet være helt ned til 2-4 mg pr. liter.